Körkortstillstånd vid ADHD – Vad gäller?

Jag får ofta frågor från föräldrar och patienter om varför man behöver intyg från läkare för körkortstillstånd. En fråga som även jag har funderat på. I detta inlägg får du några svar på vad som gäller.

Skrivet av Dr. Maxemilian Maxe

 

Varför måste jag ha intyg för körkortstillstånd från Transportstyrelsen när jag har ADHD/autism?

Jag får ofta frågor från föräldrar och patienter om varför man behöver intyg från läkare för körkortstillstånd. En fråga som även jag har funderat på.

Det är sällan jag behöver neka en patient körkortstillstånd. Men i de fallen jag har behövt neka så har det ofta handlat om pågående substans- och/eller alkoholbruk syndrom. Vilket är en fråga som ställs på intyget vi behöver intyga. Att det inte finns en sådan problematik.

Som läkare ska vi bedöma lämpligheten för att du som förare har förmågan att köra på ett säkert sätt. ADHD kan påverka din uppmärksamhet, impulsivitet och aktivitetsnivå, vilket kan påverka din förmåga att köra säkert. Men det är sällan att din ADHD påverkar förmågan på ett sådant sätt att det blir osäkert. 

En del kan uppleva att man blir diskriminerad för att man har ADHD och behöver intyg för att bevisa att man inte har sådan nedsättning att man blir trafikfarlig. 

Jag är något delad i den uppfattningen. Vi ser att unga män med ADHD har högre risk att dö i trafikolyckor men sen har unga män generellt högre risk att dö i trafikolyckor.

Då finns det flera andra psykiatriska diagnoser som man kan fundera om skulle behöva intyg för körkortstillstånd än just de med ADHD. 

Att ADHD förknippas med ökad impulsivitet och minskad uppmärksamhet skulle jag säga generellt inte påverkar körförmågan hos personer med ADHD i den omfattningen att man blir trafikfarlig.

Intyget innebär även att man får vänta länge för att få ett sådant av läkare inom psykiatrin eftersom man måste prioritera andra patienter med större behov av att träffa läkare. Många vänder sig till privata aktörer för körkortsintyg. 

Vi på www.adhdmottagningen.se hjälper även till med körkortsintyg för både unga och vuxna och är mer prisvärda jämfört med andra aktörer.

Kontakta oss för hjälp med ditt körkortstillstånd.

Jag har redan körkort och har nu fått ADHD diagnos. Behöver jag ett intyg till Transportstyrelsen?

En annan fråga som dyker upp är från de som redan har körkort och genomgår neuropsykiatrisk utredning och får ADHD diagnos om de behöver meddela Transportstyrelsen om det. Svaret är nej. Som läkare är vi skyldiga att anmäla olämplighet för körkort om vi bedömer att sådant kan vara fallet. Men som jag nämnt handlar det ofta om andra orsaker än ADHD.

Image of happy laughing man

Funderar du på något mer? Du kan alltid kontakta oss så hjälper vi dig.

Skrivet av Dr. Maxemilian Maxe

Maxemilian är legitimerad specialistläkare i psykiatri. Han har många års erfarenhet av både vuxen- och barnpsykiatri inom så väl offentlig som privat vård. Maxemilian är också ansvarig läkare på ADHD Mottagningen.
Senast uppdaterad 1 jul, 2024

Du kanske också vill läsa

Varför kan jag inte komma igång?

Varför kan jag inte komma igång?

Igångsättning, eller starta en aktivitet, kan vara särskilt svårt vid ADHD. Du kan ha problem med att börja uppgifter, även om du förstår vad du behöver göra och varför det är viktigt.

Vilka hjälpmedel kan man få med ADHD-diagnos?

Vilka hjälpmedel kan man få med ADHD-diagnos?

Det finns flera olika hjälpmedel och behandlingsformer som kan vara användbara för personer med ADHD-diagnos. Vilket hjälpmedel eller vilka metoder som används beror på individen och behov.